Art of CGI  15 Şubat 2018   Ana Sayfa/Yazılım  

Blender için Sıvı Simülasyon Eklentisi

6 sene önce

Geliştiriciler Ryan Guy ve Dennis Fassbaender, Blender için devam eden bir FLIP akışkan simülasyon eklentisinin(add-on) güzel görünümlü bir demosunu piyasaya sürdüler.

Blender için ilk FLIP akışkan çözücü olma özelliğini taşıyan eklenti 2016’dan bu yana geliştirme sürecinde ve henüz resmi bir ismi yok. Blender’ın yerel akışkan simülasyon araçlarına daha güçlü bir alternatif olarak tasarlanmıştır.

Yerel sistemin aksine, eklenti, 2000’lerin ortalarında yaygınlaştırılan hibrid grid / parçacık tabanlı PIC / FLIP metodolojisini, sonunda Maya’nın Bifröst araç setine güçlü bir rakip olacağa benziyor. Ayrıca geliştirme sürecinde dünyaca ünlü sıvı simülasyoncusu Robert-Bridson’dan yardım alınmış. Aynı metodoloji, Bifröst ve Houdini’den türetilen 3ds Max’in akışkan simülasyon araçlarında da kullanılıyor.

Eklenti parçacık tabanlı gerçek simülasyonlara kıyasla genellikle daha hızlı hesaplama yapmak için geliştirilen FLIP sistemlerini esas almakta, yüzey köpüğü ve sprey de dahil olmak üzere bir dizi kompleks gerçek dünya fenomenini simüle etmeyi mümkün kılmaktadır.

Bu Blender eklentisi beyaz suyun yanı sıra yapışkan akışkanları da simüle eder ve hesaplama için GPU teknolojisini esas alır. Simülasyonlar Alembic önbelleklerine alınarak başka DCC yazılımları için dışarı aktarılabilir ancak ilk süreçte bunun biraz yavaş işlediğini belirelim. (Alembic Houdini kullanıcılarının yakından tanıdığı diğer 3D yazılımlarında okuyabildiği FBX gibi bir dosya formatıdır)

Simülasyon duraklatma ve devam ettirme seçeneği de dahil olmak üzere, diğer ticari araçlarda nispeten nadir bulunan güzel bir iş akışı özellikleri vardır. Ama şunu da belirtelim eklenti yalnızca Windows’da çalışan Blender 2.79 için kullanılabilir.

Geliştiriciler, ticari yazılım için bir çıkış tarihi veya fiyatlandırma duyurusunda bulunmadılar ancak bunun 100 dolara mal olacağını belirttiler.

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak İster misiniz?

Art of CGI Yazar Notu:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir